dilluns, 14 d’abril del 2025

Collboni silencia la veu de les veïnes a La Rambla

El govern del PSC ha enterrat la Comunitat Rambles. Sense fer soroll, ha substituït un espai obert i participatiu per un Consell Assessor format per persones triades segons el seu prestigi professional. L’Ajuntament diu que vol recuperar la Rambla per a la ciutadania. Però quina ciutadania? La que hi viu i la gaudeix i la pateix cada dia, o la que l’observa des del despatx?

Fa pocs mesos, es va anunciar la creació del Consell Assessor de la Rambla. Es tracta d’un òrgan consultiu pensat per col·laborar en la “recuperació del passeig per a la ciutadania”. El formen 19 persones de reconegut prestigi, amb vinculació directa o indirecta amb la Rambla, o amb coneixements professionals considerats útils per a la reflexió, segons la nota de premsa.

Són 8 dones i 11 homes escollits pel govern per la seva trajectòria en àmbits com l’arquitectura, el disseny, els negocis o l’art. No qüestionaré ni els noms ni les opinions de qui en forma part, que són ben vàlides. El que vull impugnar és la naturalesa del Consell i el model de participació que representa.

La seva creació ha implicat la dissolució de la Comunitat Rambles, l’òrgan que va néixer del procés participatiu en què es van codissenyar les polítiques per a la Rambla. Era un espai obert on l’Ajuntament i les veïnes, organitzades o no, col·laboraven per definir accions i propostes.

Tothom hi podia participar, sense que calgués cap mèrit professional. Entitats socials, associacions econòmiques, grups artístics o veïnes a títol individual. Totes hi tenien veu directa. A les sessions hi assistíem regidors i equips tècnics. Es podien fer preguntes directes i plantejar crítiques. Funcionava gairebé com una audiència pública: alçar la mà, demanar la paraula i interpel·lar el regidor sense filtres ni intermediaris.

Era un espai de debat entre iguals, sense jerarquies basades en el prestigi ni en cap mèrit. Més democràtic, més honest i més fidel a la realitat social, econòmica, simbòlica i cultural de les Rambles. Un exercici de democràcia participativa.

I també era molt més que això, era un espai generador de comunitat en si mateix, un lloc on es van teixir complicitats i on les persones participants es reconeixien i es coneixien per articular vida social i comunitària més enllà de la Rambla amb incidència activa en els barris de Ciutat Vella.

Incorporar la meritocràcia als processos participatius és limitar-los. Quins són els mèrits que et fan digne d’opinar sobre la Rambla? Viure-hi, ser-ne veí o veïna, no et valida. Però tenir un negoci, sí. Al Consell no hi ha cap veïna, però sí empresaris amb interessos al passeig

Això estableix una jerarquia política: el veïnat només rep. No decideix. El PSC tracta les veïnes de Ciutat Vella com a receptores passives de les polítiques que dissenya el govern, aconsellat per uns pocs escollits, legitimats pel seu currículum.

Però el problema no és només l’absència de veïnes. El Consell és uniforme. Tots són professionals liberals, nascuts com a molt lluny a Itàlia. Mentrestant, prop del 50% de les persones que viuen a la Rambla han nascut fora de l’Estat espanyol. I, d’aquestes, la majoria fora de la Unió Europea. La diversitat de la Rambla, doncs, no hi és representada, ni pel que fa a l’origen de les persones que hi viuen ni per la seva estructura social: a la Rambla, el Raval i el Gòtic, el perfil que representen les membres del Consell Assessor és minoritari.

Fer que la participació depengui dels mèrits professionals és elititzar-la i, de facto, excloure el veïnat. Es menyspreen els seus sabers, la seva experiència i la seva vivència diària. I s’allunya la Rambla, un cop més, de les persones que realment l’habiten.

Perquè quan la participació depèn del prestigi, el que s’exclou són els sabers populars i la vida quotidiana, quan la veritable expertesa la tenen les veïnes que trepitgen i que viuen cada dia la Rambla.



Article publicat a eldiario.es el 13 d'abril de 2025

Clicant aquí pots anar a l'article