dijous, 8 de març del 2012

8 de Març de 2012, recordem la tancada de Motor Ibérica

Una de les assemblees a la parròquia de Sant Andreu de Palomar. Autora desconeguda. Arxiu  I.Pujades
El dia 1 de Juny de 1976, més d’un centenar de dones amb els seus fills i filles van iniciar una tancada a la parròquia de Sant Andreu de Palomar que va durar un mes i que va acabar amb el dur desallotjament del cos d’antidisturbis de la Guàrdia Civil. Les dones es van tancar en solidaritat amb la lluita dels seus marits, que s‘havien quedat sense feina després d’una negociació infructífera amb l'empresa, Motor Ibérica. Foren acomiadats gairebé 2000 treballadors en totes les factories de l'estat espanyol.

Llançament de globus des del campanar. Autora desconeguda. Arxiu I. Pujades
En els anys posteriors a la mort de Franco, les tancades van ser una arma que s’utilitzà per pressionar i donar visibilitat a les més diverses reivindicacions utilitzada habitualment, però aquest cas fou singularment atípic per la quantitat de persones tancades, la seva durada inusitada i, sobretot, per l’entrada en escena de les dones en el món tradicionalment masculí de les reivindicacions obreres.
Malgrat el ressò mediàtic, local i internacional, i el seguiment diari que s’en va fer durant cadascun dels dies que va durar, no s’ha vist correspost en el relat de les lluites obreres durant la transició. Potser perquè va fracassar en els seus objectius, o potser perquè el gènere femení poques vegades ha estat considerat agent actiu de lluita durant aquell període de transformacions polítiques.

Avui, 8 de Març de 2012 cal recordar moviments com aquest, denunciar la invisibilització que les dones segueixen patint en l'estudi de la història (encara més greu en el cas de la investigacó dels moviments socials) i reivindicar el seu paper fonamental en totes les lluites per la millora de les condicions de vida de les classes populars.




1 comentari:

Berta ha dit...

Gràcies Jordi per recordar aquests fets.

Berta Solanas