divendres, 5 de juliol del 2019

Raval més enllà de l’operatiu: acabar amb l’especulació al barri

En el darrers dies, Ciutat Vella i el Raval han tornat a ser notícia per un gran operatiu policial contra el tràfic de drogues. Es tracta d’un operatiu conjunt de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra que es va coordinar amb una altra investigació del Cos Nacional de Policia, unificada pel jutjat número 16 de Barcelona.
Aquesta operació ha intervingut en 35 domicilis i locals, que se sumen als que es van intervenir en l’operatiu de l’octubre passat i a les desenes i desenes d’entrades a pisos i locals des de l’any 2016, que han possibilitat el tancament de més de 200 punts de venda i/o distribució de drogues al llarg dels darrers quatre anys. Tal com explicava l’Intendent de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella el dia de l’operatiu, la feina policial s’ha consolidat gràcies a incorporar la tasca dels veïns i les veïnes que s’han organitzat durant aquests anys i que han ampliat el punt de mira des del qual analitzar la problemàtica, afegint-hi les vessants social, educativa, de salut i d’habitatge. Aquesta operació serà un punt d’inflexió, que se sumarà a les conseqüències de l’operatiu de l’octubre de 2018 i a la feina de pluja fina de més de dos anys.
Una pluja fina, però insistent, que no és només policial, i que ha estat i segueix sent liderada per l’Ajuntament de Barcelona i el Districte de Ciutat Vella, que ha invertit més de sis milions d’euros en els darrers dos anys i escaig en un pla integral per abordar la situació. Un pla que ha inclòs reforços policials, però també, i en el mateix nivell d’importància, l’ampliació a Ciutat Vella dels serveis de salut pública i atenció a les persones amb drogodependència, mesures de prevenció, millores a l’espai públic de les zones més afectades, així com un programa específic de detecció i mobilització d’habitatges buits per a evitar ocupacions relacionades amb el tràfic de drogues i combatre l’especulació que contribueix a alimentar aquesta problemàtica.
Dèiem que estem segurs que l’operatiu de la setmana passada serà un punt d’inflexió, molt visible i relatat detalladament pels mitjans de comunicació, però també hem de ser conscients que el negoci del narcotràfic deixa, per allà on passa, multitud de víctimes i diversa tipologia de delictes, i que només s’hi pot fer front quan les mesures policials es combinen amb les socials, urbanístiques i de salut. Tant els veïns i les veïnes que viuen amb por a les seves cases, com les mateixes persones que pateixen toxicomanies saben que cal aquesta combinació d’accions i mesures.
L’operatiu policial del passat 20 de juny és una bona notícia per al Raval i per a Ciutat Vella, però fóra bo que la mateixa col·laboració entre policies es donés també en altres àmbits de les administracions a l’hora de fer front a problemàtiques que roseguen les ànimes dels barris i que creen les condicions necessàries perquè el tràfic de drogues s’escampi. La principal és l’especulació immobiliària, que és una forma de violència que passeja pels nostres carrers amb trajo i corbata i que buida els barris per fer un negoci il·legítim. Tant de bo, deia, que la propera gran operació no hagués de ser policial sinó que fos una gran operació que acabés amb l’especulació criminal amb l’habitatge.
En els darrers dos anys, el Raval ha estat protagonista als mitjans de comunicació arran dels problemes vinculats a la venda de drogues, i pateix encara per altres qüestions, com la seguretat, la desigualtat, la manca d’habitatge assequible i l’expulsió del comerç tradicional i dels veïns, entre d’altres. El Raval, però, és sobretot un barri vibrant i creatiu, on conviuen múltiples comunitats de llengües, cultures i religions d’arreu del planeta que contribueixen a reinventar la Barcelona del segle XXI, i amb un teixit comunitari riquíssim i compromès amb el barri, la ciutat i el país.
Malauradament aquests dies hem tornat a llegir titulars i a sentir tertulians que utilitzaven els problemes de seguretat per estigmatitzar el barri del Raval i les seves comunitats. Que ningú, mai més i enlloc ho torni a fer.

Si prems aquí veuràs l'article a Catalunya Plural, el mitjà on va ser publicat el 30 de juny de 2019.